2 en 3 juni 2017
Aanmelden
Home
Organisatie en Sponsors
Nieuwe uitgaves
Wedstrijd jeugd
Deelnemers
Standhouders
WINACTIE!
PROGRAMMA
Locatie
contact
verslag en 
foto's 2014
verslag en 
foto's 2015
verslag en 
foto's 2017

 

De Eerste Noordelijke stripmanifestatie in woord en beeld

De 1e Noordelijke stripmanifestatie is geweest. Het was stralend zomerweer op 17 en 18 mei jl. En dat resulteerde in minder bezoekers dan de organisatie op had gehoopt. Maar het regende gelukkig complimenten en dat maakte het weer goed. Door het aanbod aan activiteiten, de sfeer en de gezelligheid kunnen we terug kijken op een geslaagde stripmanifestatie. Op 17 mei om 10.00 uur opende de nieuwe wethouder van Gemeente Smallingerland, mevrouw Marja Krans, de stripmanifestatie vergezeld door de stripfiguren Suske en Wiske. Daarna kon het aantal bezoekers, die al waren gearriveerd, de evenementenhal van het Fries Congres Centrum betreden. Ruim tachtig stands stonden opgesteld en tachtig tekenaars en illustratoren zaten klaar. De gangpaden waren ruim opgezet, zodat niemand in de verdrukking kon komen. Cosplay mensen en mensen in dierenpakken, de fursuiters luisterden het geheel op.

Jesse van Muylwijck, de tekenaar van de nu twintig jaar oude strip de Rechter, werd om half elf door afgevaardigden van Machiels advocaten Drachten uitgenodigd zijn expositie te openen. Deze was te bezichtigen in de Lindezaal, horecagedeelte, van het Fries Congres Centrum. De gehele dag werden de bekroonde animatiefilms van Arjan Wilschut Boer Jansen en Hisko Hulsing, Junkyard vertoond.

Kinderen tot en met twaalf jaar, die vrij toegang hadden tot de stripmanifestatie, konden hun hart ophalen bij de stand van Geronimo Stilton, de wakkere muis. Er kon geknutseld worden en getekend. Men kon op de foto met Geronimo en hij las voor. Een cadeautje lag klaar om af te halen, die zij door het meedoen aan de teken- en kleurwedstijd op de basisscholen voorafgaand aan de stripmanifestatie. Workshop tekenen kom men volgen met Clown Snoetje. Magic Richou leerde ze goocheltrucs en men kon zich laten schminken door Rebbers uit Drachten.

In de Vreewijkzaal presenteerde Ger Apeldoorn het boek de jaren Pep door een interview af te nemen met Martin Lodewijk en Jan Kruis. Het interview was levendig en doorspekt met humor door de bijdrage van deze gerenommeerde tekenaars. Ook vond in deze zaal de prijsuitreiking plaats voor de winnaars van het Dagblad van het Noorden, die een tekst bedachten bij een cartoon van Jesse van Muylwijck’s de rechter. Zij waren ontvangen door de organisatie van de stripmanifestatie met koffie en oranjekoek.

 

Een cosplay wedstrijd, georganiseerd door Bagger, kon men meemaken in de bovenzaal. Er waren mooie prijzen te winnen waaronder een wildcard voor de cosplay wedstrijd van Epicon.

 

Voor de allereerste keer was er een tekenbattle georganiseerd. Striptekenaars werden uitgedaagd om op elkaars tekenwerk te reageren, die zij voor het publiek tekenden op de geplaatste flipovers op een podium. Een paar keer op de dag was er gelegenheid voor de bezoekers aan te schuiven bij een grote tafel, waar twee tekenaars aan het werk waren. Men was in de gelegenheid vragen te stellen en eigen werk te laten zien en te laten beoordelen.

 

De stand van Wacom Benelux, die hun nieuwste tekentablets demonstreerden werd druk bezocht. Er werd gedanst, geknuffeld en geposeerd met alle rondlopende fursuiters. In het grote boek bij de Mangakissastand uit Utrecht, kon iedereen een tekening maken. Dit boek was erg in trek. Door gemakkelijk tegenover een favoriete tekenaar plaats te nemen, door de stoelen die er stonden, konden verzamelaars en fans een tekening laten maken en een praatje aan gaan.

 

De workshop karkaturen tekenen werd door een aardige groep enthousiaste bezoekers bezocht. Jesse van Muylwijck was de instructeur. Om vier in de middag gingen de deuren dicht en was de eerste dag ten einde. Standhouders, tekenaars en crew sloten de dag af met een goed georganiseerd buffet door de horecamedewerkers van het Fries Congres Centrum. De tweede dag werd goed bezocht. Minder dan gehoopt, want ook die dag was het stralend weer.

 

Naast de activiteiten, die er ook op de zaterdag waren, gaf Wilma van den Bosch een workshop striptekenen. Kinderen vanaf zes jaar konden de film Jasper en Julia en de Dappere ridders bekijken. Deze werd aangeboden door Entertainment One. Voor de ouderen werd daarna de film Enders Game vertoond. Buiten konden belangstellenden een demonstratie graffiti van MarcArt bijwonen en zelf aan de slag.

 

Jesse van Muylwijck sloot de dag af met een workshop stripfiguren. Klokslag vier was de stripmanifestatie afgelopen. Er werd hartelijk afscheid van elkaar genomen .De afbouw verliep soepel.

 

De organisatie wil in willekeurige volgorde bedanken: Meinder Buynink, Ed van der Linden, Personeel Fries Congres Centrum. Albert Eykenaar, Irene Winter, Mimi Ho, WillemJan Bultje, GerJan Keizer, Chaim Murzan, Marja Krans, Machiels Advocaten, Pers, Piet Paulusma, stripwinkel Akim, VOIC, Nederlands Stripmuseum, Entertainment One, Sytse Algera, Hotel van der Valk, Gemeente Smallingerland, Poeisz Supermarkten, Jesse van Muylwijck, Friesland Ipop, Marc Art, Geronimo Stilton, OBS de Bolder, Suske en Wiske, Patrick van Gelderen, Kelly van de Pas, Rita de Jong, Caroline van Lee, Taco Beerekamp, Rutger Beerekamp, Jasper Beeerekamp, van Ditmar Strips, Richard Wouda, EHBO mensen, verkeersregelaars, Snoetje, Magic Richou, Rebbers, Nienke de Ruiter, Danny Palic en vrienden. Arjan Wilschut, Hisko Hulsing, Ger Apeldoorn, Eppo, Sanoma media. Alle standhouders en alle tekenaars/illustratoren.

 

Wat ons betreft graag tot volgend jaar.

 

Klik hier voor meer foto's op onze Facebookpagina.