2 en 3 juni 2017

 

Home
PROGRAMMA
Deelnemers
Standhouders
WINACTIE!
Nieuwe uitgaves
Wedstrijd jeugd
Organisatie en Sponsors
Locatie
Aanmelden
contact
verslag en 
foto's 2015
verslag en 
foto's 2017
verslag en 
foto's 2014

 

 

Verslag derde Noordelijke stripmanifestatie

2 en 3 juni 2017 in Leeuwarden

In 2015 na de tweede editie van de Stripmanifestatie werd besloten dit evenement één keer in de twee jaar te organiseren. Afwisselend met de Stripdagen in Haarlem, zelfde data. Dat betekende het eerste weekend in juni.

Dit jaar viel dat eerste weekend gelijk met Pinkster. Vandaar dat er gekozen werd voor de vrijdag en de zaterdag. Er werd rekening gehouden met minder toeloop i.v.m. Pinkster. Dat was ook te merken op de eerste dag, 2 juni. Locatie stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden. Het was een dag van acclimatiseren, netwerken, bijpraten.

De dag werd afgesloten met een buffet, gesponsord door Stripglossy voor de genodigde tekenaars. Ook een groep van standhouders hadden zich hier voor aangemeld. Met zo’n vijftig personen was het genieten van een goede maaltijd en sfeer. De nacht werd door de tekenaars doorgebracht in het Westcord WTC hotel in Leeuwarden. Hiervoor was een evenementen prijs afgesproken.

Zaterdag 3 juni werd gekenmerkt door een ontspannen, gezellige sfeer met veel aandacht voor elkaar. Fans, bezoekers en deelnemers.

De geplande verkleedwedstrijd voor de jeugd met het thema Marvel helden en DC comics helden, viel zwaar tegen. Dit hadden we niet verwacht. Alle scholen in Friesland waren aangeschreven of bezocht. Posters hingen in Leeuwarden, Drachten, Heerenveen en Harlingen. De wedstrijd had twee winnaars, die ook nog eens de Leeuwarder Courant haalden van 6 juni.

In totaal waren er die dag tweeënvijftig tekenaars aanwezig. Een speciale stand was er boven gerealiseerd voor vijf Donald Duck tekenaars. Jeroen Steehouwer, Henrieke Goorhuis, Wilma van den Bosch, Piet Voordes en Jan Roman-Pikula.

Het publiek moest, ondanks de bewegwijzering, even gewezen worden op de stands die boven in de LC foyer geplaatst waren. Toen dat eenmaal bekend was, werd het daar een gezellige drukte.

Programmaonderdeel was de wedstrijd rara wie tekent daar. Achter een gordijn, uit het zicht, zat een tekenaar. Via een lichtscherm werd de tekening geprojecteerd op het scherm. Teams bestaande uit stripliefhebbers en tekenaars moesten raden wie er aan het tekenen was. De eerste tekenaar was Jan van Haasteren. Een grote verrassing voor de teams en publiek. Wilma van den Bosch was de tweede die men moest raden. En Gerard Leever sloot de wedstrijd af. Het team van Dick Heins en Eric Heuvel werden nipt de winnaars en mochten met een beker het podium verlaten.

Ger Apeldoorn, zelf scenarioschrijver, leidde het interactieve interview met publiek en scenarioschrijvers. Op het podium zaten Patty Klein, Jan Kruse, Sytse Algera, Frank Jonker, Pascal Oost en Herman Roozen. Voor Ger was het kort dag zich voor te bereiden. De geplande interviewer had afgezegd kort voor de manifestatie. Het gesprek ging vlot en over en weer met publiek en scenarioschrijvers.

 

De competitie voor cosplay was het volgende programmaonderdeel. Men presenteerde zich aan het publiek en men werd voorgesteld door Nienke van Bagger Animee.

We sloten het programma af met de bekendmaking van winnaars van de originele ex librissen, die waren gemaakt speciaal voor de stripmanifestatie als ondersteuning. Door aankoop maakte men kans op het winnen. Ed van der Linden, Willem Vleeschouwer, Ralph Dikmans, Joep van der Weide en Vick deBergh hadden meegedaan. Rob Derks kwam met speciale deurhangers. Alle tekenaars, behalve Willem die niet aanwezig was, maakten de winnaar bekend.

De hele dag door was er een wedstrijd voor de jeugd. Men moest de tekenaar bij zijn/haar stripfiguur plaatsen en maakte zo kans op een stripalbum naar keuze van de te raden tekenaars.

Een ander onderdeel was het tellen van het aantal drollen en wc potten op de poster van Jan van Haasteren super shit. Jvh- puzzels bood de poster aan als prijs.

Deelnemers konden de hele dag gratis koffie en thee halen. En de crew voorzag hen enkele keren van een koek. Voor de genodigde tekenaars werd een lunch rondgebracht.

Om 16.00 uur was het tijd om de manifestatie te stoppen. Er werd hartelijk afscheid van elkaar genomen. De eerste reacties waren, niet erg druk, maar heel ontspannen en gezellig en een prachtige locatie. Ook de organisatie was goed bevallen.

Nog even een speciale dank aan Rudi Jacobs van Thesaint store die voor decoratie zorgde in de vorm van beelden van bekende stripfiguren.

Reden genoeg voor ons als organisatie om weer terug te komen met een vierde Noordelijke stripmanifestatie. Dat is in 2019. Onze keuze is om weer naar Leeuwarden te gaan in de Harmonie. Er zal, n.a.v. de evaluatie die gehouden is, één dag georganiseerd worden. Als niets ons tegen houdt is dat op 1 juni 2019.